Mediul inconjurator este intr-o continua degradare, iar acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte poluarii. Din pacate, principalii responsabili ai poluarii suntem tot noi prin neglijarea tot mai multor aspecte care tin de bunastarea mediului nostru inconjurator. Pentru a incetini ritmul rapid al distrugerii planetei, trebuie sa contribuim cu totii, fiecare gest facand o diferenta, oricat de marunt ar parea.
Astfel, in loc sa aruncam diverse ambalaje pe jos sau in locuri neamenajate, le putem pune in containerele specifice materialului din care sunt confectionate, pentru a putea fi reciclate. In loc sa achizitionam obiecte realizate din materiale nocive pentru planeta, putem alege sa le inlocuim cu materiale biodegradabile. De exemplu, putem inlocui paharele din plastic cu pahare din carton. Cartonul este un material biodegradabil, care se descompune rapid cu trecerea timpului, pe cand plasticul are o durata de viata impresionant de mare (sute, daca nu, chiar mii de ani).
Schimbarile mici care fac diferenta.
Stiai ca o plasa de plastic aruncata pe jos se va descompune in aproximativ 500 de ani? Da, ai citit bine. 500 de ani. Dar ca o sticla de plastic poate ajunge chiar si la 1000 de ani? Paiele de plastic nu rezista atat de mult ca celelalte obiecte mentionate mai devreme, insa nici ele nu sunt de trecut cu vederea. Durata lor de viata poate fi de 200-300 de ani. Toate aceste statistici sunt cat se poate de adevarate si ingrijoratoare, insa noi continuam sa nu acordam importanta meritata asupra acestui subiect.
Un alt lucru ingrijorator legat de aspectul poluarii planetei cu plastic este faptul ca nici nu au fost organizate destul de multe locuri in care obiectele realizate din acest material sa poata fi distruse intr-un mod sigur. Arderea lor produce la randul ei o poluare puternica a aerului, deci nici aceasta nu este cea mai buna solutie. Avand in vedere toate aceste lucruri mentionate, cel mai bine este sa ne obisnuim sa inlocuim cat de mult putem produsele realizate din materiale dure si toxice pentru planeta cu materiale care sunt blande cu mediul inconjurator. De exemplu, in loc sa folosesti pahare din plastic la petrecerea de ziua ta, poti opta pentru pahare din carton, ca cele folosite la aparatele de cafea, intrucat acestea vor fi mult mai usor de inlaturat cand termini cu ele.
De asemenea, putem sa refolosim anumite obiecte deja create dintr-un material care nu este biodegradabil. De exemplu, putem alege sa achizitionam obiecte din metal la mana a doua, in loc sa le cumparam noi-noute din magazin, pentru ca astfel vom descuraja producatorii care se ocupa cu fabricarea acestor obiecte si vom ingreuna tot mai putin planeta. Acolo unde nu exista cerere, nu exista nici oferta. Acest lucru il putem aplica si in cazul plasticului prin asa numitul proces de reciclare. Daca sustinem tot mai mult utilizarea produselor reciclate din plastic, producatorii nu vor mai fi axati pe ideea de a il produce de la zero. Astfel ne vom descurca doar cu plasticul adunat pana acum (care oricum este in cantitati foarte mari).
In concluzie, opteaza pentru pahare din carton si contribuie si tu prin gesturi mici la salvarea planetei pe care o locuim si iubim cu totii. Si, in plus, noi suntem doar musafiri asa ca trebuie sa lasam un spatiu cat mai curat, ingrijit si sanatos in urma noastra.
Lasă un răspuns