Mobilierul din rattan natural, o alegere ecologica

In ultimul deceniu, exploatarile forestiere au devenit din ce in ce mai semnificative, ceea ce nu aduce cu sine un impact pozitiv asupra planetei, ci din contra. Din dorinta de a cauta o resursa alternativa care sa nu distruga mediul inconjurator, s-a dezvoltat industria pe baza de rattan, o specie ce se regenereaza cu usurinta si are proprietati asemanatoare cu lemnul masiv.

Vorbim despre o planta ce se regaseste din abundenta atat in Asia, cat si in zonele tropicale din Australia, de unde se importa in intreaga lume, devenind o materie prima folosita la fabricarea mobilierului, atat pentru interior, cat si pentru exterior.

rattanRattanul natural este folosit la nivel industrial atat pentru productia de cosuri impletite, cat si pentru diferitele piese de mobilier, deoarece are o rezistenta mare in timp si este usor de manevrat.

Fiind sectionat, este prelucrat in mai multe stiluri, ceea ce inseamna ca obiectele sunt originale si au un design inedit.

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca mobilierul din rattan natural se poate vopsi in diferite nuante, ceea ce inseamna ca putem gasi fix culoarea ce se potriveste si cu restul incaperii, pentru a crea o armonie din punct de vedere estetic.

Principalul motiv pentru care rattanul a devenit cunoscut la nivel mondial este faptul ca este foarte rezistent, mai ales cand vorbim despre mobila ce se amplaseaza in mediul exterior, unde este supusa constant procesului de uzura cauzat de umezeala, variatii de temperatura sau alti factori nocivi.

Cea mai mare cantitate de rattan se regaseste in Indonezia, aproximativ 70% din totalul existent pe intreaga planeta.

Proprietatile acestei specii au fost descoperite inca din cele  mai vechi timpuri, cand era folosita la amenajarea locuintelor, dand fiecarei case un aer exotic si foarte frumos.

Si in tara noastra si-au facut aparitia treptat piesele de mobilier din rattan natural, regasindu-se cel mai frecvent pe terase.  De cele mai multe ori, mesele sau scaunele din rattan devin piesele principale ce sunt remarcate de fiecare persoana ce ne trece pragul, datorita faptului ca au un aer oriental, fiind diferite de tot ce regasim in tara noastra.

Despre rattan ar mai trebui sa stim ca este un material ce rezista foarte bine la toate tipurile de clima, ceea ce inseamna ca poate fi folosit cu succes si in Romania, suportand climatul temperat continental ce se regaseste aici.

Fibrele naturale de rattan se aseamana la compozitie cu cele de bambus, doar ca acestea nu sunt goale pe interior, ceea ce inseamna ca au un plus de rezistenta.

Daca unele materiale precum lemnul trebuie sa fie date periodic cu lac pentru a preveni degradarea lor sistematica, ei bine, in cazul rattanului lucrurile sunt mai simple, deoarece nu are nevoie de astfel de adjuvanti.

Concluzionand, in industria mobilei si-a facut aparitia si rattanul, care a devenit foarte cunoscut in ultimii ani, mai ales pentru persoanele ce sunt in cautarea unor piese pe care sa le amplaseze in mediul exterior, fie pe terasa, fie in gradina, pentru a crea un decor de vis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *